Într-o afacere ce a luat amploare pe fundalul tensiunilor sociale din România, Horațiu Potra, consilier local în Mediaș și lider al unei grupări de mercenari activi în Africa, a fost reținut de poliție după ce s-au descoperit dovezi că ar fi plănuit provocarea de haos în capitală. Potra, apropiat al candidatul independent Călin Georgescu, a ajuns astăzi la sediul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) cu telefonul personal, care urmează a fi supus unei percheziții informatice.
Ancheta desfășurată de autorități vine în contextul unor suspiciuni grave de infracțiuni, inclusiv nerespectarea regimului armelor și munițiilor, operațiuni cu articole pirotehnice și instigare la violență. Potra a fost pus sub control judiciar în urmă cu două zile, iar procurorii au solicitat arestarea preventivă, temându-se de escaladarea violenței în cazul în care bărbatul ar fi lăsat liber. Aceeași măsură a fost aplicată și pentru Andrei Florin Lup, în vârstă de 22 de ani, care era la volanul unui vehicul cu care Potra se îndrepta spre București.
Judecătorii au impus restricții stricte celor doi, obligându-i să nu părăsească județul Sibiu fără aprobatul autorităților judicatorii, dar și să nu dețină, folosească sau poarte arme. De asemenea, sunt obligați să comunice lunar informații relevante despre mijloacele de existență. Această decizie este considerată definitivă, însă a fost contestată atât de Potra și Lup, cât și de către procurori, solicitându-se o revizuire a măsurilor impuse.
Dosarul care îi vizează pe cei doi a avut la bază mai multe percheziții realizate în Ilfov, Sibiu și București, care au dus la confiscarea unor sume consistente de bani, estimându-se că totalul ridicat este de aproximativ două milioane de euro. După arestarea lui Potra și Lup, poliția a dezvăluit că aceștia călătoreau spre București având asupra lor o ars de confidencialitate destul de armată, inclusiv arme albe precum macete și săbii, dar și muniție de foc, ceea ce indică o intenție clară de escaladare a violenței în capitale.
În cadrul cercetărilor, autoritățile au descoperit că în noaptea de 7/8 decembrie, cei doi împreună cu alte persoane, se pregăteau să instige la violență în cadrul unor întâlniri publice neautorizate. Cu ei au fost găsite și o dronă profesională, laptopuri, medii de stocare și sume de bani, lucru ce a stârnit îngrijorări serioase pe plan național. Se consideră că aceștia ar fi plănuit să utilizeze aceste resurse pentru a mobiliza și recompensa participanții la posibile ciocniri în București.
Surse judiciare citate de Agerpres au menționat că Horațiu Potra a refuzat să colaboreze cu anchetatorii în timpul audierilor, invocând, ca un ultim refugiu, dreptul la tăcere. Aceste evenimente excepționale ridică întrebări în rândul populației cu privire la managementul situațiilor de instabilitate socială și rolul pe care infractionalitatea organizată îl joacă în acest context politic deja tensionat.