Gheorghe Piperea: Europarlamentarul Român cu Cele Mai Mari Venituri Din Trecute și Prezent

Distribuie

Gheorghe Piperea, europarlamentar din partea AUR, a fost clasat de Euronews drept cel mai bine plătit europarlamentar român în ceea ce privește veniturile externe. Potrivit unei analize recent publicate de Transparency International UE, Piperea a încasat anul trecut aproximativ 657.000 de euro din activități externe, pe lângă un salariu de europarlamentar care se ridică la 124.000 de euro, o indemnizație de cheltuieli de 59.400 de euro și o indemnizație de prezență de 52.800 de euro. În tot acest context, abaterile din rândul europarlamentarilor care câștigă sume considerabile în afară de salariile de la Parlamentul European au generat îngrijorări privind influențele externe asupra procesului decizional european. ”

În rândul celor 720 de europarlamentari din Uniunea Europeană, aproape o treime câștigă împreună 6,3 milioane de euro pe an din venituri externe, o tendință ce dovedește cum interesele private pot influența deciziile publice. Gheorghe Piperea, care este și profesor universitar având un doctorat în drept obținut la Sorbona, profesionalizează această linie de activitate prin intermediul firmei sale de avocatură.

„Raportul prezintă, de asemenea, un tablou al averilor acumulate de avocați de succes care activează atât în domeniul politic, cât și în cel privat. Piperea, pe lângă sumele impresionante provenite din consultanță, deține proprietăți semnificative, inclusiv mai multe case și terenuri în București și în județul Giurgiu. De asemenea, el deține un portofoliu de bijuterii și tablouri, evaluat la câteva zeci de mii de euro. Potrivit declarației sale de avere, Gheorghe Piperea dispune de conturi cu 2,43 milioane de lei și a acordat împrumuturi de circa 925.000 de euro, ceea ce reflectă o viață trăită în abundență.

Piperea nu este singurul europarlamentar cu venituri externe substanțiale, dar se află în fruntea listei împreună cu un coleg francez și un altul italian. Această situație ridică totuși probleme etice, având în vedere că între lobby-ul din agricultură, consultanța auto și marile companii financiare, limitele dintre public și privat devin din ce în ce mai neclare.

Mai multe

Local News