Bilete pentru trenuri metropolitane în toată țara

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a emis un nou proiect de act normativ privind trenurile metropolitane în urma succesului înregistrat de proiectul pilot de pe ruta București Nord – Mogoșoaia – Otopeni Patinoar – Aeroportul Internațional Henri Coandă. Acest proiect reglementează tarifele aplicate de toți operatorii de transport feroviar de călători, inclusiv tarifele specifice trenurilor metropolitane, abonamentelor și tarifelor suplimentare pentru vagoane cușetă și transport biciclete.

Potrivit informațiilor oficiale, aceste reguli vor intra în vigoare în iulie 2024, la 60 de zile de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial. Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Constantin Scrioșteanu, a subliniat că obiectivul acestui nou proiect este de a sprijini nevoile de mobilitate eficientă și atractivă ale populației, precum naveta la locul de muncă, accesul la educație, sănătate și viață socială și culturală.

Unul dintre principalele aspecte ale noului proiect este introducerea biletelor metropolitane în două concepte. În primul rând, se va introduce conceptul de ‘bilet metropolitan pentru o călătorie pe o linie și un tren’, prin care deținătorul unui astfel de bilet va putea folosi orice tren de pe respectiva linie, indiferent de operator, fără a fi nevoie de calcularea tarifului în funcție de distanțele parcurse. În al doilea rând, se va implementa conceptul de ‘abonamente metropolitane’, care vor permite schimbarea trenurilor indiferent de operatorul care oferă serviciul public, inclusiv în localitățile prevăzute în Legea 246/2022. Variațiile de abonamente vor acoperi diferite perioade de timp, începând cu abonamente de 3 ore și ajungând până la abonamente lunare.

Noul proiect de reglementare clarifică faptul că rezervarea locurilor este opțională pentru distanțele de până la 40 km și între stațiile de transport feroviar metropolitan, decizia fiind lăsată la latitudinea călătorilor și nu a operatorilor, cum s-a interpretat până acum.

În precedenta fază a proiectului, mai multe orașe din țară, inclusiv București, Ilfov, Oradea, Reșița, Timișoara, Timiș, Caras Severin, Brașov, Iași și Piatra Neamț, au fost incluse cu succes în programul de trenuri metropolitane, fiind aprobate proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii necesare. Această nouă etapă legislativă se dorește a fi un pas înainte în direcția aducerii trenurilor metropolitane moderne mai aproape de cetățenii României, în vederea rezolvării problemei traficului în zonele metropolitane. Ministrul a subliniat faptul că alături de infrastructura rutieră, un sistem de transport în comun modern și predictibil, care să integreze trenurile metropolitane, metroul și mijloacele de transport de suprafață, este esențial pentru o soluționare eficientă a acestei probleme.

Programele feroviare publicate cu doi ani în urmă de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prevăd că până în 2024 cel puțin două orașe din România vor beneficia de trenuri metropolitane, iar până în 2026 numărul acestora se va ridica la 10. Ca exemplu de succes al acestui program, autoritățile au menționat linia Gara de Nord – Aeroport Otopeni.

Mai multe

Local News