Pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a României a luat o hotărâre controversată prin care a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale care a avut loc în luna noiembrie a aceluiași an, alegeri câștigate de Călin Georgescu, un candidat independent care a obținut 2,12 milioane de voturi. Această decizie a generat un val de reacții în lumea politică, iar primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a fost unul dintre cei care au comentat acest litigiu complex, subliniind necesitatea ca autoritățile să aducă dovezi solide în susținerea deciziei CCR.
Într-un interviu acordat postului B1TV pe 3 ianuarie, Nicușor Dan a exprimat îngrijorări în legătură cu procesul pe care Călin Georgescu intenționează să-l inițieze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Dan a explicat că pentru a putea apela la instanța europeană, Georgescu trebuie mai întâi să epuizeze toate căile de atac interne. În prezent, cererea sa a fost respinsă de Curtea de Apel București, iar decizia nu este definitivă, având posibilitatea de a fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.
„Eu n-am înțeles inițial litigiul pe care Călin Georgescu l-a făcut la Înalta Curte și după aceea s-a mutat la Curtea de Apel, dar acum că am văzut declarația lui că va contesta la CEDO, înțeleg. Trebuie ca statul român să vină cu dovezi”, a afirmat Nicușor Dan, subliniind importanța acestui caz care ar putea ridica semne de întrebare asupra procesului electoral din România.
În ciuda afirmațiilor primarului, cazul lui Georgescu este complicat de faptul că a fost acuzat de a fi declarat în mod fals cheltuieli zero durante campania electorală. Nicușor Dan a recunoscut că a existat o situație ciudată, în care s-au evidențiat sume semnificative plătite pentru promovarea candidatului, dar a insistat că acest lucru nu justifică măsura extremă de anulare a alegerilor.
Pe lângă acuzațiile de cheltuieli false, au fost aduse în discuție și suspiciuni legate de utilizarea unei tehnologii avansate în campania lui Georgescu, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la influențele externe în procesul electoral. „Sunt suspiciuni că au fost niște firme care au folosit o tehnologie foarte avansată, pe care nu o găsim în România, că s-a umblat la niște algoritmi”, a adăugat Dan.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului va examina cererea lui Georgescu, așa cum anunțase oficialii instituției, care au subliniat că, în acest caz, vor accelera examinarea solicitării. De obicei, procesele la CEDO durează foarte mult, dar datele acestor alegeri sunt extrem de urgente, în contextul în care sunt planificate alegeri repetate pentru 23 martie 2025, iar turul al doilea pentru 6 aprilie 2025.