Elena Lasconi: Reacția unei lideri de opinie după anularea alegerilor prezidențiale de către CCR

Distribuie

Pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat, în urma unei ședințe de urgență, anularea alegerilor prezidențiale desfășurate recent. Decizia, care a fost adoptată în unanimitate, stârnește controverse puternice în societatea românească. Printre cei care au reacționat cu fermitate se numără și Elena Lasconi, politician și promotor al democrației, care a condamnat vehement verdictul CCR, considerându-l o lovitură mortală pentru democrație.

Lasconi a declarat că această decizie este „ilegală și imorală”, subliniind că reprezintă o încălcare flagrantă a voinței populare. „Astăzi este ziua în care statul român a călcat în picioare democrația. Dumnezeu, poporul român, adevărul și legea vor prevala și îi vor găsi pe cei vinovați de distrugerea democrației”, a afirmat Lasconi în cadrul unei conferințe de presă.

În opinia sa, anularea alegerilor distruge 35 de ani de muncă grea și realizări în direcția consolidării democrației în România. „Fie că ne place sau nu, din punct de vedere legal și legitim, 9 milioane de cetățeni români și-au exprimat prin vot preferința pentru un anumit candidat. Nu putem ignora voința lor! Președinții nu se numesc printr-o simplă semnătură sau prin negocieri de culise într-o democrație”, a mai declarat ea, adăugând că va lupta pentru drepturile și libertățile cetățenilor români.

Lasconi a subliniat, de asemenea, faptul că economia României este într-o situație precară, iar anularea alegerilor poate conduce la o criză și mai gravă. „Se prăbușește economia, se distruge democrația, duceți țara în anarhie. Ar fi trebuit să mergeți mai departe cu votul”.

Pe lângă criticile aduse CCR, Lasconi a menționat și provocările externe, făcând referire la intervenția Rusiei în alegerile românești: „Cu toții am văzut deja cum Putin râde de felul în care puterea politică de la București a gestionat aceste alegeri. Nu voi permite să devenim bătaia de joc a dictatorului de la Kremlin. Ajunge!” Aceasta a insistat că, în ciuda acestor provocări, România trebuie să organizeze alegeri libere pentru a demonstra lumii întregi forța și determinarea cetățenilor săi.

În comunicatul oficial al CCR se arată că anularea alegerilor a avut la bază dovezi privind intervenția străină în procesul electoral, bazate pe rapoarte prezentate de serviciile de informații. Aceasta este o informație îngrijorătoare care subliniază vulnerabilitatea alegerilor românești și necesitatea de a asigura integritatea proceselor democratice.

Lasconi a promis că se va întoarce pe scena politică cu și mai multă vigoare, amintind că va lupta pentru o Românie unită și pentru a proteja democrația. „Voi câștiga președinția României pentru că românii știu acum că voi lupta pentru ei și pentru democrația noastră. Și voi lupta să mă asigur că adevărul și libertatea vor triumfa”.

Decizia CCR va conduce acum la reluarea întregului proces electoral, iar Guvernul va trebui să stabilească o nouă dată și un nou calendar pentru alegeri. Un lucru este cert: situația politică din România rămâne incertă, iar tensiunile sunt departe de a se diminua.

În concluzie, anularea alegerilor prezidențiale a provocat un val de reacții negative din partea societății și a liderilor politici, alegerea unei noi date pentru alegeri devenind o necesitate urgentă. Criza de credibilitate a instituțiilor statului român se află pe masa discuțiilor și va necesita o atenție constantă pe parcursul anului electoral, ce se preconizează a fi unul tumultuos. Memoria alegerilor anulate nu va fi uitată ușor, iar soluțiile pentru restabilirea încrederii vor necesita eforturi susținute din partea clasei politice. Pe fondul acestor incertitudini, societatea românească va continua să monitorizeze cu interes evoluția situației politice, în așteptarea unor alegeri care să răspundă cu adevărat voinței poporului.

Mai multe

Local News