În urma rezultatelor recentei tematici de control, desfășurate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pentru verificarea modului în care este respectată legislația în domeniu, la comercializarea de legume și fructe proaspete, instituția a elaborat o serie de atenționări necesare consumatorilor atunci când achiziționează astfel de produse. „Revenim cu recomandările noastre, cu privire la diverse elemente extrem de importante, menite să vă ajute să cumpărați legumele și fructele pe care vi le doriți, cu atât mai mult, cu cât apropierea sezonului cald va duce la o abundență a unor astfel de produse, atât de necesare unei hrane sănătoase. De la etichetare și până la observarea directă, atenția dumneavoastră vă poate ajuta să faceți cele mai bune alegeri și să achiziționați vegetalele cele mai proaspete și rentabile”, a declarat Sebastian Hotca, președintele ANPC.
Așadar, ANPC invită consumatorii să țină cont de următoarele aspecte:
1. Achiziționați produsele numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate.
2. Solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba calitatea produsului.
3. Verificați prin apreciere directă proprietățile organoleptice ale produselor.
4. Fiți atenți la preț și verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele de pe bonul de casă.
5. Citiți cu atenție eticheta de prezentare care trebuie să conțină denumirea produsului, țara de proveniență și avertizări cu privire la substanțele tratate.
6. Nu achiziționați produse cu ambalaje deteriorate sau cu suspiciune de conținut modificat.
7. Verificați mijloacele de măsurare cum ar fi cântarele care trebuie să fie vizibile și verificate metrologic.
8. Verificați cantitatea netă de produs achiziționat la cântar și sesizați eventualele discrepanțe comerciantului sau operatorului economic.
9. Verificați respectarea regimului promoțiilor, asigurându-vă că pachetele cu cantitate mai mare de o unitate de măsură prezintă un avantaj financiar.
10. Verificați calitatea și calibrarea produselor, evitând produsele cu lovituri, pete sau excrescențe.
11. Verificați elementele de identificare ale produselor pentru a vă asigura că cele comercializate ca fiind românești sunt fabricate local.
12. Alegeți produse de la producători locali pentru a beneficia de prospețime sporită.
13. Spălați bine legumele și fructele înainte de consum.
Aceste recomandări sunt menite să asigure consumatorilor o experiență mai sigură și mai sănătoasă în achiziționarea de legume și fructe proaspete.