Rețele Electrice va instala 1,7 milioane de contoare inteligente până în 2024

Companiile Rețele Electrice (fostele E-Distribuție) au anunțat că vor ajunge la 1,7 milioane de contoare inteligente instalate până la sfârșitul anului 2024. Contoarele inteligente reprezintă o componentă esențială a rețelei de distribuție digitalizate și reziliente, care facilitează interacțiunea cu clienții și susține noile servicii de piață, cum ar fi flexibilitatea și agregarea tranzitului de energie electrică.

Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice, a subliniat importanța contoarelor inteligente în realizarea tranziției energetice în România. Potrivit acestuia, integrarea producției descentralizate și a stocării de energie în rețelele de distribuție este posibilă doar prin utilizarea contorizării inteligente. Astfel, angajamentul companiilor Rețele Electrice de a instala un contor inteligent la fiecare client – consumator, producător sau prosumator – contribuie la dezvoltarea sistemului energetic sustenabil al României.

Pentru a-și atinge obiectivele, companiile Rețele Electrice continuă să implementeze instalarea de contoare inteligente în regiunile Banat, Dobrogea și Muntenia, în conformitate cu calendarul de implementare stabilit de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei încă din 2015. Estimările actuale sugerează că peste 171.000 de contoare inteligente vor fi instalate în acest an.

Până în 2024, cele trei companii Rețele Electrice vor fi lideri în distribuția de energie electrică în România în ceea ce privește contorizarea inteligentă, cu aproximativ 1,7 milioane de contoare instalate pentru clienții rezidențiali și companii. Rețele Electrice Muntenia va avea peste 783.000 de contoare inteligente, Rețele Electrice Banat va avea peste 480.000 de contoare, iar Rețele Electrice Dobrogea va ajunge la peste 412.000 de contoare inteligente.

Gradul de acoperire al contoarelor inteligente va fi de 53% în Muntenia, 50% în Banat și 59% în Dobrogea. Aceste procente reprezintă cele mai mari niveluri de acoperire din țară.

Contoarele inteligente sunt dispozitive moderne de măsurare, care înlocuiesc treptat contoarele vechi. Această înlocuire nu implică costuri suplimentare pentru clienți. Odată ce contorul inteligent este integrat într-un sistem de măsurare inteligent și comunică cu sistemul central, clienții beneficiază de numeroase avantaje, cum ar fi eliminarea necesității transmiterii indexului și obținerea facturilor care reflectă consumul real.

Conform reglementărilor actuale, distribuitorii de energie electrică au obligația de a înlocui contoarele vechi cu cele noi. De asemenea, utilizatorii de energie electrică au obligația legală de a permite accesul reprezentanților operatorului de distribuție la contorul din interiorul locuinței, pentru a putea beneficia de toate avantajele contorului inteligent.

Companiile Rețele Electrice operează rețele cu o lungime totală de 134.000 de kilometri în Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție. Acestea dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea serviciilor, siguranței și performanței rețelelor, precum și pentru implementarea standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice ale celor trei companii numără 289 de stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare.

Mai multe

Local News