Decembrie a fost o lună marcată de fluctuații pe piața carburanților, iar șoferii din România resimt deja impactul noilor prețuri la pompă. De la începutul lunii, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut prețurile atât la benzina standard, cât și la motorina standard, cu câte patru bani pe litru în 17 decembrie, în urma unei majorări similare pe 12 decembrie. Aceste modificări au venit după o serie de reduceri, singurele ajustări de preț ale lunii fiind de câte patru bani pe litru pentru benzină și neschimbate pentru motorină pe 12 decembrie. Pe de altă parte, în primele zile ale lunii decembrie, prețul benzinei a fost redus de două ori, iar motorina a rămas constantă.
Dacă ne uităm la prețurile de la stațiile de alimentare din București, constatăm că un litru de benzină standard se vinde între 7 lei și 7,07 lei, în timp ce motorina standard costă între 7,19 lei și 7,22 lei. La stația Petrom Vitan, prețul a fost de 7,06 lei pe litru pentru benzină și 7,21 lei pentru motorină. Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al benzinei a crescut cu 0,1%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 0,5 lei mai mult decât acum o lună. În cazul motorinei, prețul mediu a crescut cu 0,6%, rezultând o creștere a costului pentru un plin cu 2 lei mai mult, comparativ cu aceeași perioadă anterioară.
Pentru mulți șoferi, aceste creșteri de preț vin la timp pentru a influența planurile de călătorie înainte de sărbătorile de Crăciun. Într-o perioadă în care cheltuielile cresc semnificativ din cauza cumpărăturilor și pregătirilor pentru festive, majorările de prețuri la carburanți reprezintă o presiune suplimentară asupra bugetului familiilor. Iar perspectivele nu sunt îmbucurătoare, deoarece istoria recentă a prețurilor carburanților sugerează că fluctuațiile pot continua și în perioada următoare.
Este de ожидат să vedem ce măsuri vor lua autoritățile pentru a contracara aceste creșteri de prețuri, în condițiile în care românii se pregătesc să călătorească pentru reuniuni de familie sau întâlniri cu prietenii. Nu rămâne decât să sperăm că piața se va stabiliza, iar românii nu vor trebui să plătească sume exorbitante pentru „un plin” atunci când se îndreaptă spre casele lor pentru Crăciun.