La inițiativa Asociației Profesorilor de Religie, condusă de prof. Teodora Plăeșu, în Bacău a fost marcată, în după-amiaza zilei de marți, 14 mai, Ziua Națională de Cinstire a Martirilor din Temnițele Comuniste. Evenimentul a avut loc la Troița din Parcul „Cancicov” dedicată acestor luptători. Partener al evenimentului a fost Asociația de tradiții Militare Românești „Regimentul”. În cadrul ceremoniei, au fost aprinse candele în memoria celor care și-au pierdut viața în temnițele comuniste, iar un cor religios a interpretat cântece specifice. Prof. Teodora Plăeșu a ținut un discurs emoționant, evidențiind importanța păstrării memoriei martirilor și lupta împotriva totalitarismului.
Martirii din temnițele comuniste ne reamintesc de suferința și sacrificiul acestora în lupta pentru libertate și democrație. Mulți dintre acești eroi au fost închiși și torturați în închisorile comuniste, fiind supuși la abuzuri și tratamente inumane. Uneori, ei și-au pierdut viața din cauza condițiilor mizerabile din temnițe sau datorită torturii sistematice. Această zi de comemorare ne ajută să nu uităm trecutul și să fim conștienți de prețul sacrificiului pentru libertatea noastră.
Organizarea acestui eveniment în Bacău are o importanță deosebită, deoarece în acest județ au existat numeroase închisori și temnițe comuniste. Mulți anti-comuniști băcăuani au fost persecutați și închiși în aceste locuri, unde și-au petrecut ani grei de detenție. Troița din Parcul „Cancicov” este un simbol al amintirii și cinstirii acestor luptători pentru libertate.
Evenimentul a fost marcat de oameni de toate vârstele, care au dorit să aducă un omagiu martirilor. Participanții au depus flori la troiță și au aprins candele în memoria lor. Cu emoție și recunoștință, aceștia au ascultat discursurile și au cântat cântece patriotice. Momentul a fost un prilej de a ne aduce aminte de valorile democrației și de a fi recunoscători pentru libertatea pe care o avem astăzi.
Ziua Națională de Cinstire a Martirilor din Temnițele Comuniste reafirmă importanța cunoașterii istoriei și a memoriei colective. Este datoria noastră să păstrăm și să transmitem generațiilor viitoare aceste învățăminte, pentru a evita repetarea greșelilor trecutului. Omagierea martirilor este o modalitate de a le onora curajul și de a ne arăta îndatorirea față de sacrificiul lor.
Închei, felicităm Asociația Profesorilor de Religie și pe prof. Teodora Plăeșu pentru inițiativa de a marca această zi de rememorare în Bacău. Astfel de evenimente ne aduc aminte de trecutul nostru și ne încurajează să fim mereu vigilenți în apărarea valorilor noastre. Ziua Martirilor din Temnițele Comuniste reprezintă un moment de reflecție și recunoștință, prin care înțelegem că libertatea este prețioasă și trebuie protejată cu prețul vieții.